Ünlü Şef ÖZÇİL ile mutfaklarınıza lezzet katmaya hazır olun. Ali ÖZÇİL, yılların tecrübesiyle harmanladığı özgün tarifleri sayesinde yemek yapmayı bir sanat haline getiriyor.
Balıkesir Usulü Tirit (Tharid)
Arap mutfak kültüründe Tharid, memleketimizde de Tirit olarak karşımıza çıkan bu harika lezzeti evinizde de yapabilirsiniz.
Malzemeler;
• 2 adet uzun tırnaklı pide • 2 kg dana gerdan
• 5-6 adet ilikli kemik • 2 tatlı kaşığı Tuz
• 2 litre su (eti haşlamak için) • 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ (ekmekleri kavurmak için)
• Yarım demet maydanoz • 1 tatlı kaşığı sade yağ (ekmekleri kavurmak için)
Sosu için;
• 1 yemek kaşığı sıvı yağ • 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 tatlı kaşığı tuz • Yarım çay kaşığı karabiber
• 2 su bardağı su •
Nohut için;
• Yarım tatlı kaşığı Domates salçası • 4 kepçe et suyu • Bir miktar Nohut •
Üzeri için; • Süzme yoğurt • Sade yağ Bir miktar tatlı toz biber
Yapılışı:
Etleri büyük parçalara bölüp, ilikli etlerle birlikte, tuz ekleyerek düdüklü tencerede 1 saat pişirin. Et haşlanırken kuşbaşı şeklinde kestiğiniz pideleri bir sıvıyağ ve sadeyağla tavada ara ara karıştırarak 10 dak. kavurun. Bir yandan da sosunuzu hazırlayın ve 10 dak orta ateşte pişirin. Pişen etleri tencereden alın ve et suyuna su ekleyip tekrar kaynatın. Nohutları salçalı suda haşlayın. Etleri tiftikleyin, ikiye böldüğünüz pidelerin yarısını et suyuna atıp 10 saniye bekletin ve süzgeçle servis tabağına alın, üzerlerine yoğurt dökün. Nohutu ekleyip, sosu da etlerin üzerine gezdirin. Son olarak da sade yağını gezdirin ve maydanoz ile süsleyin. Afiyet Olsun!
Nor Böreği
Kahvaltılarının ya da yemekten sonraki tatlı tabaklarının olmazsa olmazlarından Kıbrıs’ın gizli lezzet hazinelerinden Nor Böreği’ni kolaylıkla yapabilirsiniz.
Malzemeler
• 1 kalıp tuzsuz nor • 2 çay fincanı un
• 1 fiske tuz • 2 kahve fincanı zeytinyağı
• 6 yemek kaşığı şeker • ½ çay kaşığı şeker ve ılık su
• 1 çay kaşığı tarçın • Gül suyu
Hazırlanışı
Unu, bir fiske tuz, ½ çay kaşığı şeker, ½ kahve fincanı zeytinyağına koyup iyice yoğurun. Hamuru ½ saat dinlendirip sonra oklava ile bezeleri açın. Diğer taraftan 1 tuzsuz nor, 6 kaşık şeker, 1 çay kaşığı tarçın ve gül suyu karışımını bezelere birer çorba kaşığı koyup kapatın. Sonra kızgın yağda kızartıp servis yapın. Afiyet Olsun!