Şifa veren,bağışıklık yükselten Toyga çorbası
İç Anadolu’nun ve başkentin meşhur çorbası Toyga. Ankara'da düğünlerde, bayramlarda, önemli günlerde yapılan çorbalardan biri olarak ikram edilen Toyga Çorbası, Ankara ile özdeşleşen, yöre halkı tarafından uzun yıllardır bilinen ve yöre halkının kültürel birikimi ile günümüze ulaşan bir lezzet olma özelliği de taşıyor. Toy kelimesinden türeyen ve Türk Dil Kurumu sözlüğünde ‘ziyafet’ olarak adlandırılan Toyga, halk arasında ise ziyafet veren, ziyafet sahibi anlamında kullanıyor. Malzemeler: 2 su bardağı yarma, 1 su bardağı nohut, 2 yemek kaşığı un, 500 gr. süzme yoğurt, 1 adet yumurta, 5 su bardağı, et suyu ve yeterince tuz Sosu için: Tereyağı, nane, kırmızı pul biber Yapılışı: Bir gece önceden ıslatılan yarma ve nohut ocağa konur. Başka bir kapta süzme yoğurt, un ve yumurta iyice çırpılır. Et suyu da eklenip yarma ve nohudun üstüne eklenip sürekli karıştırılarak pişirilir. Tavada tereyağı eritilir üstüne nane ve kırmızı pul biber eklenip çorbanın üstüne dökülür ve “Ankara Toyga Çorbası’’ servis edilir.