Trakya Türk Mutfağının yörelerine özgü yemeklerinde listenin üst sıralarında yer alan Trakya bölgesinin sofralarda en çok görünen gastronomi harikası lezzetlerine hemen başlayalım.
Satır Et
Edirne Keşan ilçesine ait 2013 yılında tescillenen satır etin en ilginç özelliği sadece doğuda bulunan besinlerle beslenmiş, yaşını doldurmamış süt kuzularından elde edilmesi ve içine hiçbir baharat konulmayarak meşe kömürü mangalında çevrilerek pişiriliyor olması
Cizleme
Trakya’nın meşhur kahvaltılıklarından biri olan ve tadına doyulmayan cizlemenin krepten farkı yapımında ılık su ve maya kullanılması
Kaşarlı Köfte
Asıl yöresi Keşan ve Malkara olan kaşarlı köfte, aynı satır ette olduğu gibi kaşarlı et de mangalda pişirilerek servis ediliyor. Trakya’ya kadar gittiyseniz bölgenin yerel restoranlarından birinde yemenizi tavsiye ediyoruz.
Çeneçarpan Çorbası
Ana malzemesi elle açılan hamur ve süt olan besleyici bir çorba olan çeneçarpan çorbası, Tekirdağ’ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri… İçerisinde mercimek de bulunan çorba hem sağlıklı hem lezzetli.
Edirne Tava Ciğeri
Edirne mutfağının en bilinen, en sevilen lezzetlerinden biridir tava ciğeri. İçerisinde piştiği derince sini şeklindeki tavaya binaen bu ismi almıştır. Ciğerin incecik, kağıt gibi doğranmasından sebep “yaprak ciğeri” ismiyle de bilinir. Bu lezzet Türkiye lezzet haritasına Edirne’den işaretlenmiş olup, sembolik bir kent festivaline de adını vermiştir.
Peynir Helvası
Çanakkale’nin meşhur tatlısı höşmerim ile çok karıştırılıp Çanakkale’ye özgü sanılsa da, peynir helvası Trakya Bölgesi’nin tescillenmiş yiyeceklerinden biri. Fırınlanmış ve fırınlanmamış olarak tüketilebilen bu leziz tatlı, yağlı ve tuzsuz koyun peynirinden üretilmesi ile meşhur.