BENAN GÜLAĞIZ İLE GEZİYORUZ 'PERSOPOLİS İRAN'

İran hikayesinin başladığı nokta olan Pers İmparatorluğu'nun çıkış hikayesine ve muhteşem bir ihtişama tanık olmak için persapolis'e adım atıyoruz.

BENAN GÜLAĞIZ İLE GEZİYORUZ
Haberi Sesli Oku

İran hikayesinin başladığı nokta olan Pers İmparatorluğu'nun çıkış hikayesine ve muhteşem bir ihtişama tanık olmak için persapolis'e adım atıyoruz.

İran Tarihi’nin antik dönemi içerisinde büyük bir güç olarak tarih sahnesinde yer alan Ahameniş İmparatorluğu tarafından kurulan Persepolis; Şîrâz şehrinin yaklaşık 60 kilometre kuzeydoğusunda yer alır. . Bitirilmesi tam 200 yıl süren bu yapı tamamlandığında yedi cihanda şaşkınlık hakim olmuş. Ünlü Pers Kralı I. Darius tarafından yaptırılan Persepolis, görkemli saray kalıntıları, etkileyici duvar süslemeleri ve heykelleri ile Pers Sanatı’nı, gücünü gözler önüne seriyor. 130.000 metrekareye kurulmuş bu şehirde sadece kral ve ailesi yaşarmış. Halk ise daha uzaktan görürmüş bu yapıyı.
İranlılar bu tarihi yere Farsçada Taht-ı Cemşid (Cemşid’in tahtı) ismini vermişler. Bu büyük yerleşim yerinin ancak gerçek bir İranlı Kültüre ait olması gerektiğini düşünerek, mitolojik İran kahramanı olan Cemşid’in tahtı olması gerektiğine hükmetmişler ! Antik İran hakkındaki en önemli bilgiler, o dönemden kalan saraylar, sarayların salonları, hazine dairesi, gibi taş oyma sanatıyla yapılmış eserlerin üstlerindeki yazıtlardan elde ediliyor. Pers krallarının en büyüklerinden Birinci Darius ve ondan sonra gelen Ardeşir, Xerkes, Kurus gibi hükümdarlar bu geleneği sürdürerek büyük eserler yaratmışlardır.
Persepolis, uzun bir dönem altın çağını yaşadıktan sonra, M.Ö. 330 yılında Makedonyalı Büyük İskender şehri ele geçirip yakıp yıkmış. Zerdüştlük dinini yasaklamış ve tüm Avesta kitaplarını yaktırmış. Sonrası şehir toprak yığınları altında kendi haline terkedilmiş. Zamanla toprak altında kalan şehir Persler tarafından lanetlendiği gerekçesi ile bir daha kullanılmamıştır. Toprak altında kalan şehrin tamamını yer yüzüne çıkarmak için kazı çalışmaları devam etmektedir

 

 


Anahtar Kelimeler: BENAN GÜLAĞIZ GEZİYORUZ 'PERSOPOLİS '
Anahtar Kelimeler: BENAN GÜLAĞIZ GEZİYORUZ 'PERSOPOLİS '

DİLEK'İN MUTFAĞI 'BİTLİS YEMEĞİ GILORİK'