Sizce Hezarfen Ahmet Çelebi Gerçekten Galata’dan Uçtu Mu?
Sizce Hezarfen Ahmet Çelebi Gerçekten Galata’dan Uçtu Mu?
Bu konudan tek bahseden Evliya Çelebi. Yani tarih kaynaklarında teyidi olmadığından olay tartışmalı. Hani belki uçmuştur da tee Doğancılar meydana inmiş olması imkansız gibi değil mi? Öte yandan, şimdi uçsa meydan olmadığı için epey zorlanırdı inecek yer bulmakta. İyi ki dronelar var, modern Hezarfen. Zaten Hezarfen, bin hünerli demek, Ahmet Çelebi bir bilgin, çok ilginç bir hayat hikayesi var. Burada, filmi ve güzel müziğini hatırlayan peki?
Aşkı ilahi saydık cihanda Özden buluştuk fani mekanda
IV. Murat, Kösem. Adamı korkup deli diye sürüvermişler Cezayir’e. Orada ölmüş. Zaten biz biraz farklı olanı hiç sevmeyiz, tarih boyu böyle bu.
Bizans zamanında, güçlü Venediklilerden korkulup rakipleri Cenevizlilere verilmiş bugünkü Galata. Cenevizliler burada bir koloni kurmuş, o dönem İtalya’da gücün sembolü kule olunca, bir tane de Galata’ya dikmişler. Fetih sonrası da kalmışlar. Galata’dan paylaşılan fotoğraflarda ayy bi an İtalya’ya ışınlandım hissi bundan. Çok uluslu ve çok sesli olmayı nasıl kaybettiğimiz ise cilt cilt kitapların konusu.
Galata Kulesi, benim için İstanbul demek. Ekim gelince, penceremin önündeki ağaç soyunur, Galata görünür. Benim karga Cafer kışlık yolluğu hazır etmiştir zaten, bazen göz göze geliriz, ikimiz de Galata siluetini seyrederken. Hayat aksa da bu mevsim içe dönmektir sanki biraz. İşte oralarda hiç değişmeyen bir şeylere sarılmak tatlıdır.
Yorgana hazırlık gibi.
Galata da böyle. Tepesine çıkınca gördüğüm artık beni hiç cezbetmese de mekanların sürekliliği üzerine düşünmeyi seviyorum. Dile geliverseler, bize neler anlatırlardı bir düşünün.
Fotoğraflar Eminönü’nden Galata. Ve size soru: Hezarfen olsanız, bugün nereden uçardınız?